Jak prostřít stůl

Stolování představuje rituál se svými vlastními pravidly. Nejen při sváteční příležitosti bychom měli mít správně prostřený stůl. Ne každý však ví, jak jej správně prostřít.

Chystáte setkání s rodinou či přáteli a přemýšlíte nad tím, jak na prostírání stolu? Co všechno a jak na něj poskládat, aby sváteční tabule byla tak, jak má být? Přečtěte si tento článek, který vám poradí, jak na to, abyste byli se svým výsledkem spokojeni.

Jaký je rozdíl mezi běžnou a slavnostní tabulí?

Třeba i rodinnou večeři, která sestává z jednoho chodu, si užijete, když ji pěkně a správně naservírujete. Jak na to? Můžete, ale nemusíte, použít ubrus či prostírání. Na každé místo u stolu položte talíř. Na jeho pravou stranu nůž a vlevo vidličku. Sklenice na nápoj patří šikmo vpravo od talíře.

Slavnostní tabule obsahuje více chodů a proto potřebuje dostatek času a znalostí. Pro její přípravu se používá slavnostní nádobí. Každá rodina má svůj slavnostní servis. Některé rodiny dodržují rodinné tradice a  používají třeba sadu nádobí, kterou zdědili po babičce. Slavnostně prostřená tabule se vyznačuje některým extra vybavením.  

Slavnostně prostřený stůl může být připravený třeba i v party stanu.

Slavnostně prostřený ubrus
Slavnostně prostřený ubrus

Co všechno si připravit pro slavnostní tabuli?

  • ubrus,
  • ubrousky,
  • jídelní servis nebo slavnostní nádobí,
  • příbory,
  • sklenice,
  • dekorace.

Ubrus

Luxusní variantu představuje ubrus bílý. Bílá barva působí čistým dojmem a velmi snadno ji kombinujete s dalšími prvky, které se na stole objevují. Volte takový rozměr, aby přesahoval přes okraje stolu alespoň o 20 cm. Nechcete-li nebo nemůžete ubrus na stůl umístit, použijte napron – středový ubrus nebo pouze prostírání, které je umístěné pod talíři. Tuto variantu využijte v případě, že jste majitelem unikátního kousku stolu, který chcete nechat při stolování vyniknout. Slavnostní tabule má nejen dobře vypadat, ale také by měla dokonale ladit s celým interiérem a nábytkem v místnosti.

Ubrousky

Stejně jako ubrus, tvoří i ubrousky součást slavnostně prostřené tabule. Plní hned dvě funkce – hygienickou a zároveň dekorativní. Můžete použít ubrousky papírové i látkové. Barvy volte takové, aby ladily se základním ubrusem. Papírové ubrousky se po stolování pokládají na talíř. Látkový se před jídlem umístí na klín a po jeho skončení se položí vedle talíře. Chcete-li slavnostní tabuli trochu zpestřit, poskládejte ubrousky zajímavým způsobem nebo je opatřete ozdobnými sponami.

Jídelní servis

Výběr jídelního servisu volíte podle ubrusu. Měly by spolu ladit. Chcete-li používat vzorované nádobí, umístěte ubrus jednoduchý. Máte-li nádobí jednoduché, může se na ubruse objevit jemný vzor. Mějte na paměti jedno důležité pravidlo, že dojem z jídla dělá i to, na čem jej podáváte.

Talíře

Základ představuje podkladový talíř, který na stole zůstává během celého stolování. Na něj pak pokládáte další talíře. Na podkladový talíř umístěte ubrousek. Jinak o sebe budou talíře bouchat. Talířů dáváte tolik, kolik bude chodů. Základ představuje talíř mělký, hluboký a dezertní.

Talíře pokládejte tak, aby byly alespoň 2 cm od okraje stolu.

Na levou stranu od talíře na hlavní chod, asi v úrovni vidličky, položte odkládací talířek. Hosté jej mohou používat na pečivo, či odkládání kostí.

Příbory

Jak na prostírání příborů? Každý chod má svůj příbor. Jakým způsobem příbory uspořádat? Příbory pokládejte zvenčí dovnitř tak, v jakém pořadí se budou používat – nejdále od talířů se nacházejí ty, které se používají jako první. 

  • Na pravou stranu umísťujete lžíce, nože čepelí dovnitř, čepelí ven je nůž určený na pečivo, a lžíce na moučník s rukojetí.
  • Na levou stranu patří vidličky, nejprve velká, pak následují menší, určené pro předkrm.
  • Dezertní příbory mají své místo nad talíři, vidlička hroty vpravo, lžička opačným směrem.
  • Příbor určený pro ryby patří na druhou pozici, hned vedle příborů určených pro hlavní chod.

Všechny konce příborů by měly být ve stejné vzdálenosti od okraje stolu. Vzdálenost mezi jednotlivými příbory by měla být 3-5 mm.

Vidíte, že zakládání příborů na stůl není zase tak složité.

Prostřený stůl
Prostřený stůl

Sklenice

Jejich místo se nachází na pravé straně od talířů. Jako první, ke špičce nožů, umístěte skleničku určenou na víno. Pak následuje sklenička na sekt, který se podává k dezertům. Vedle ní pak položte sklenici na vodu. Pamatujte, že ke každému talíři umísťujete maximálně tři sklenice, které jsou položené 1 cm od základního nože. Vzdálenost mezi jednotlivými sklenicemi je 3-5 mm.

Doplňky a dekorace

Příjemnou atmosféru během stolování vytvářejí různé drobné doplňky. Kromě prostírání to mohou být třeba vázy s květinami, které na slavnostní stůl rozhodně patří. Vyberte takové druhy, které nejsou příliš aromatické. Příjemný a hřejivý pocit vykouzlí také svícínky se svíčkami.

Vyberte takové dekorace, které nezaberou příliš místa a zároveň budou odpovídat charakteru slavnostní tabule. Také jejich výšku volte takovou, aby nebránila jednotlivým hostům ve výhledu. Můžete je rozmístit v pravidelné vzdálenosti, po celé délce slavnostně prostřeného stolu. Slavnostně prostřenou tabuli můžete doplnit i o jmenovky. Ty umístěte na levou stranu nad příbor určený pro moučník. 

Proč dodržovat alespoň základní pravidla stolování?

Jejich dodržováním dáváte jasně najevo, že patříte mezi dobré hostitele, svých hostů si vážíte a jste rádi, že vás poctili svou návštěvou. Zásady slavnostního prostírání slovu představují součást obecného společenského přehledu. Podtrhují okamžiky společně strávené s rodinou či přáteli. Každá rodina dodržuje jiné tradice a zvyky, přesto bychom neměli zapomínat, že důležitější, než podle pravidel prostřený stůl, je pohoda a klid během stolování.

Zdroje:

https://www.xxxlutz.cz/c/jak-prostrit-stul

https://www.houseland.cz/blog/jak-prostrit-stul-pro-slavnostni-hostinu

https://www.caterings.cz/blog/jak-spravne-prostrit-stul

https://eshop.stonebridge.cz/blog-new/jak-prostrit-stul-pro-slavnostni-prilezitost

https://www.souhorky.cz/ftp/ucebnice/st/hostiny/pripravatabule.htm

Nezávazná poptávka

Odesláním zprávy souhlasíte se zpracováním osobních údajů.